hindoe media groep
Dussehra (Vijaya Dashami, Dasara, Dashain, Ram Lila)

Het is een populair festival wat door Hindoes in heel India gevierd wordt. Het staat bekend onder verschillende namen, waaronder Vijayadashmi . Vijay betekent overwinning en Dashmi betekent 10de dag. Er wordt geloofd dat Heer Rama op de tiende dag zijn vrouw Sita redde van de demon Ravana, door hem te doden. Het feest symboliseert de overwinning van het goede over het kwade.
Dussehra wordt op sommige plaatsen ook wel Ram Lila genoemd. In die tien dagen worden er toneelstukken over het leven van Rama gespeeld, en er worden grote poppen van Ravana verbrand.

Bengalen vieren Dusshera (Vijayadashmi) als onderdeel van het festival Durga Puja. Het valt op de laatste dag van dit festival, de andere negen dagen heten de Navratri. In dit verband is Vijayadashmi gewijd aan de oppergodin Shakti. Zij is geïncarneerd als godin Durga, een gecombineerde manifestatie van de goddelijke energie van Brahma, Vishnu, Mahesh en andere discipelen. Zij hebben haar aangeroepen om de machtige demon Mahishasura te verslaan en de wereld van zijn terreur te bevrijden.

Ondanks verschillende vormen van vieringen in India, is de reden voor de viering overal hetzelfde: de overwinning van goed over kwaad vieren en geluk verspreiden.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood