hindoe media groep
Goeroe Gobind Singh Ji (22 december 1666 -7 oktober 1708)

Goeroe Gobind Singh geboren als Gobind Rai. Hij was de tiende en de laatste goeroe van de sikhs. Hij werd goeroe op 11 november 1675 als opvolger van zijn vader Goeroe Tegh Bahadur.

Guru Gobind Singh Ji richtte zich vooral op het onderwijs van sikh-principes. Gobind verloor zijn vader, moeder, en alle vier zijn zonen in een godsdienstige oorlog tegen de Mughalkeizer Aurangzeb. Aragnzeb eiste dat alle sikhs zich tot de islam zouden bekeren, hetgeen tot hevig verzet van de sikhs leidde.

Een van de grootste verwezenlijkingen van Goeroe Gobind Singh was de verwezenlijking van Khalsa, het militaire broederschap van de sikhs. Hij was een intellectueel die veel talen sprak, waaronder Perzisch, Arabisch en Sanskriet, naast zijn moedertaal Punjabi. Hij stelde een religieuze wet op, schreef poëzie en was de befaamde auteur van het boek genaamd Dasam Granth (“Tiende Deel).

Gobind Singh kondigde af dat hij de laatste menselijke goeroe zou zijn. Vanaf dat punt zou de goeroe het heilige boek, Adi Granth, worden. Nog steeds wordt dit boek als de huidige goeroe van de sikhs gezien.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood