hindoe media groep
Karva Chauth

Karva Chauth is een jaarlijks eendaags festival gevierd door Hindoestaanse vrouwen.

Deze getrouwde hindoestaanse vrouwen vasten van zonsopgang tot het vallen van de maan. Zij doen dit voor een lange levensduur, het welzijn en de welvaart van hun echtgenoten. Het festival valt op de vierde dag na de volle maan, in de maand Kartik (hindoe kalender). Soms vasten ook ongehuwde vrouwen voor hun verloofden of gewenste echtgenoten.

Karva is een ander woord voor diya (een klein aarden olie-lamp) en Chauth betekent ‘vierde’ in het Hindi.Een verwijzing naar het feit dat het festival valt op de vierde dag van de donkere veertien dagen, of Krishna paksh, van de maand Kartik.
Dit festival komt 9 dagen voor Diwali op ‘Kartik ki Chauth’, dat wil zeggen, op de vierde dag van de nieuwe maan onmiddellijk na Dusshera, in de maand ‘Karthik’ (oktober-november).

Er zijn verschillende legenden in verband met de Karva Chauth festival. In sommige vertellingen zijn de verhalen met elkaar verbonden, met een verhaal als een raamvertelling voor een ander.
Vrouwen beginnen met de voorbereiding voor Karva Chauth een paar dagen van tevoren. Zij kopen cosmetica (Shringar), traditionele versieringen of sieraden, en puja items, zoals de Karwa lampen, matthi, henna en de versierde puja thali (plaat).
Geen eten of water kan worden genomen na zonsopgang. Het vasten is verbroken zodra de maan wordt waargenomen en de rituelen van de dag zijn uitgevoerd. ‘s Nachts als de maan schijnt, vrouwen breken hun snel na het aanbieden van het water naar de maan.

Sargi en Baya zijn de twee belangrijkste cadeaus in de Karva Chauth. Zonder deze cadeaus is het feest van Karva Chauth onvolledig. Deze cadeauartikelen zijn zeer traditioneel en worden verondersteld geluk te brengen in het leven van het echtpaar.

Sargi:
Sargi is een verzameling van overheerlijk eten en drinken en bestaat uit verschillende soorten lekkernijen en soms kleren. Sargi wordt gegeven aan de gehuwde vrouw (schoondochter), zodat ze het kan opeten voor zonsopgang, als het vasten begint. De gehuwde vrouw (schoondochter) begint met vasten voor zonsopgang en eindigt pas na het aanbidden van de maan ’s nachts.

Baya:
In de namiddag geven de moeders van pas getrouwd meisjes een cadeautje (Baya) aan de ouders van hun schoonzoon. Dit cadeautje moet al voor de avond overhandigd zijn. Vervolgens wordt er een kleine Parvati Pooja gedaan.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood