hindoe media groep
Lohri

Mensen in de staten Punjab en Harayana vieren Lohri, het einde van de winter. De dagen worden langer en de voorbereidingen voor het oogstjaar starten. Op het platteland worden vreugdvuren aangestoken. Mensen komen bij elkaar om er geluk te wensen en er wordt gezongen en gedanst rond om het vreugdevuur. Kinderen gaan deur aan deur om traditionele liederen te zingen in ruil snoep of geld.

Omdat het feest gerelateerd is aan de stand van de zon wordt het op een vaste dag gevierd. De oorsprong van Lohri heeft te maken met het verhaal van Dulla Bhatti, een moslim struikrover die in Punjab leefde tijdens het bewind van keizer Akbar.
Naast het beroven van de rijken, redde hij Hindoe meisjes die onder dwang meegenomen werden om te worden verkocht op de slavenmarkt van het Midden-Oosten. Hij regelde voor hen een huwelijk met Hindoe jongens en een bruidsschat. Hoewel hij dus een bandiet was, werd hij een held voor alle Punjabi’s. In elk lied dat met Lohri gezongen wordt komt zijn naam wel voor om Dulla Bhatti te bedanken.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood