hindoe media groep
Makar Sankranti

Op deze dag wordt gevierd dat de glorieuze zonnegod Makar Sankranti weer richting het noorden gaat en het sterrenbeeld Steenbok (Makar) ingaat.
Makar Sankranti wordt gevierd in de maand Magha, jaarlijks op 14 januari. Dit is een van de weinige hindoefeesten die gerelateerd zijn aan de zon en daarom jaarlijks op een vaste dag valt van de internationale (westerse) kalender.
De dag begint met het nemen van een bad in de wateren van de heilige rivieren en het aanbidden van de zon. Het feest wordt door heel India uitbundig en vooral op straat gevierd. Een van de uitingen is het oplaten van kleurrijke vliegers.

Hindoeïsten geloven ook dat zij die op 14 januari sterven, hun reïncarnatiecyclus doorbreken en één worden met god. In de Mahabharat staat dat Bhishma Pitamaah deze dag uitkoos om te sterven. Hij was door de pijlen van Arjun geraakt en lag zwaar gewond op een “pijlenbed”. Bhishma Pitahma had een zegen gekregen dat hij zelf kon bepalen wanneer hij wilde streven. Bhishma Pitahma wachtte dagen af tot de dag van Makar Sankranti.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood