hindoe media groep
Rath Yatra

Rath Yatra Chariot Festival is een van de grootste festivals in de hindoe-cultuur, en nergens is de viering groter dan in de heilige stad Puri in Orissa. Miljoenen gelovigen uit de hele wereld komen naar het Jagannath Puri tempel ieder jaar deel te nemen aan dit grootse festival.

De Rath Yatra Festival wordt ieder jaar gevierd op de tweede dag van de lichte maandhelft van de hindumaand Ashad. Ratha betekent kar en Yatra betekent tocht. Dit festival heeft als middelpunt een tocht met een kar door de stad. Niet zomaar een tocht, maar een parade door de stad waarin Heer Jagannatha (Krishna), Heer Baladeva (Balarama) en Subhadra Maharani (zus van Krishna) een keer per jaar de tempel verlaten om iedereen een kans te geven om Hen te aanschouwen. De goden gaan uit de Jagannath tempel van Puri naar de Gundicha tempel, waar ze blijven voor negen dagen. Zij verplaatsen zich in grote karren die door de menigte wordt voortgetrokken.

Het trekken aan de koorden van de kar van Heer Jagannatha symboliseert de uitnodiging aan de Heer om plaats te nemen in ons hart. Hierdoor raakt men voorzeker verlost uit de cyclus van geboorte, ziekte, ouderdom en dood. Vanwege deze spirituele gunstige effecten, nemen niet alleen Hindoes deel aan het festival, maar iedereen ongeacht ras, geloof en cultuur. De processie gaat gepaard met muziek, zang en dans.

Er staat in de Vedische geschriften (sastra) vermeld dat iemand die Heer Jagannatha, Heer Baladeva en Subhadra Maharani op deze dag ziet, zeker zal terugkeren naar de spirituele wereld.
In Jagannatha-Puri, de hoofdstad van Orissa (India) staat het originele tempelcomplex waar Heer Jagannatha, Heer Baladeva en Subhadra Maharani “Hun residentie hebben. Niet iedereen mag het complex in. Tempelwachters kunnen je de toegang ontzeggen. Toen de priesters van de tempel deze regel ooit wilden veranderen, verscheen Balarama in een droom van één van hen. Hij zei dat de regels onveranderd moesten blijven.
Puri is het bedevaartsoord van de hindoes in de oostkust van India, en het is een van de vier heiligste plaatsen in India voor de hindoes. De prachtige stad is ook bekend om zijn stranden en ressorts, en de meeste van de bezoekers hier zijn ofwel pelgrims en toeristen.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood