hindoe media groep
Ganesha

Ganesha is de god van wijsheid en beschermheilige van de wetenschap en kunst. Hij is de opruimer van obstakels en brenger van geluk. Hij wordt dan ook vereerd door scholieren, studenten en wetenschappers. Hij is ook heer van de yoga. Hij is waarschijnlijk de populairste god in India. Hij wordt geëerd door hindoes, boeddhisten en jainisten. Jaarlijks wordt eind augustus zijn geboorte groots gevierd in India.

Hij wordt normaal afgebeeld als een kleine gele man meet een buikje. Hij heeft 4 armen en een olifantenhoofd met een gebroken slagtand. Hij snoept veel en wordt daarom ook met veel zoetigheden afgebeeld. Zij dikke buik staat voor het universum.
Hij zit op een lotusbloem of wordt dansend afgebeeld.

Attributen :

Vangkoord (Pasha) :
Het vangkoord staat voor de binding aan wereldse zaken en het vermogen van de godheid om het kwaad en de onwetendheid te vangen.

Voedsel (Modaka) :
Ganesha heeft vaak een schaal vol voedsel bij zich.
Dit zijn meestal vruchten (phal), koeken en meelballen.
De kegelvrucht van de bilvaboom staat voor de linga van Shiva.

Drijfhaak (Ankusha) :
Het staat symbool voor actie en het vermogen om de drijfveren van de geest te onderscheiden en te sturen.

Slang als buikgordel :
Hiermee wordt aangegeven dat Ganesha instaat voor voorspoed, rijkdom en geluk.

Schedel (Kapala) :
De schedel staat voor de kringloop van leven en dood.

Bijl (Parashu) :
De bijl staat symbool voor de overwinning op duisternis/onwetendheid.

Knuppel (Gada) :
Dit staat symbool voor de macht van de natuurwetten.

Andere naam :
Ganapathi, Gajanana, Vinayaka en Vighneshwara.

Echtgenote :
Siddi (mystieke kracht) en Buddhi (inzicht).

Rijdier :
Muis.
Dit geeft een unieke combinatie van een zeer grote olifant en een kleine maar zeer vlugge muis. Deze combinatie staat symbool voor wijsheid, intelligentie en zuivere geest.

Geboorte van Ganesha :
Shiva was lange tijd in meditatie. Parvati was daardoor veel alleen. Zij besloot voor zichzelf een zoon te maken. Zij vormde hem het stof van haar lichaam voordat zij in bad ging. Zijn taak werd om het huis te bewaken. Toen Shiva thuis kwam hield Ganesha hem tegen. Shiva werd boos en onthoofde hem. Om Parvati te kalmeren beloofde Shiva zijn hoofd te vervangen door het eerste wat hij tegenkwam. Dit bleek een olifant te zijn. Bij het afhakken zou een slagtand zijn afgebroken.

In een ander vertelling wordt Nandi erop uitgestuurd om iemand te vinden wiens hoofd naar het noorden uitkeek. Nandi zou Indra΄s olifant Airavata gevonden hebben wiens hoofd naar het noorden wees. Hij begon zijn kop af te snijden. Indra probeerde hem nog tegen te houden maar slaagde er niet in. In dit gewoel werd een van de slagtanden afgebroken.

Shiva plaatse deze kop op Ganesha en zo werd Ganesha geboren.

Ganesha kan ongeveer in 90 verschillende vormen voorkomen:

Omkara- ganapathi (gaja = olifant) :
In deze vorm laat hij zien dat hij is afgeleid van de klank AUM.Zowel in Sanskriet als in Tamil heeft de lettergreep Aum een vorm die gelijk is aan de vorm die zijn hoofd en slurf maken.

Nritya- ganapathi :
Dit is de dansende Ganesha.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood