hindoe media groep
Parvati Introductie

Parvati (= Shakti ), Sati (=oema) , Maheshvari.

Parvati is de echtgenote van Shiva. Parvati heeft meerdere namen. Als Aba of Ambika is zij een liefhebbende godin. De destructieve vorm van Parvati is Durga of Kali genaamd. Zij worden aangeroepen om het kwade te vernietigen in tijden van nood en de goede mensen te beschermen. Als Shakti is zij de vrouwelijke kracht.

Sati :

Sati (=Uma ) was de dochter van Daksja. Daksja was de leider van de brahmanen. Hij was een Prajapati (heer van de schepsels) die uit de rechterduim van Brahma was ontstaan en was dan ook heer van het vee. Alle goden kwamen eens bijeen voor een duizendjarig offer. Tijdens deze bijeenkomst voelde Daksja zich beledigd toen iedereen hem begroette behalve Shiva (ook wel Rudra genaamd) die in meditatie was verzonken. Hij vond dan ook dat Shiva het niet waard was om aan dit offer mee te doen.

Daksja organiseerde een ander offer hierin werd geen offerande aan Shiva gebracht. Uma ( Sati) was hierdoor dubbel beledigd want hoewel zij ook aanwezig was tijdens de dienst negeerde haar vader, Daksja, haar volkomen.

Sati (=uma) kon de schande niet verdragen en pleegde zelfmoord. Shiva trok uit woede een haar uit zijn hoofd. Hieruit ontstond de demon Virabhadra die Daksha onthoofde. De weduwe van Daksha en de brahmanen vroegen vergeving aan Shiva. Shiva gaf daarop Daksha een geitenhoofd en bracht hem weer tot leven.

Parvati :

Uma werd later als Parvati wedergeboren als de dochter van Himavat. ( god van de Himalaya). Parvat betekent berg. Parvati betekent dan ook dochter van de berg. Zij werd de vrouw van Shiva toen hij rouwde om Uma (=Sati). De band tussen Parvati en Shiva wordt ook als symbool gezien voor de continue spanning tussen de idealen van een de asceet en het gezinshoofd. Parvati trekt Shiva in de wereld van huwelijk, seks en kinderen weg van ascetisme, yoga en bovenaardse bezigheden.

Parvati is de shakti, de vrouwelijke verschijningsvorm van Shiva. Zij staat of zit naast Shiva. Soms zit zij op de knie van Shiva waarbij zij hem teder omarmt. Dit is de Uma-maheshvara murti (verschijningsvorm). Hun kinderen zijn Skanda en Ganesh.

Rijdier :
Leeuw. De leeuw staat voor kracht en bescherming.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood