hindoe media groep
De Asceet , Dakshinamurti of Mahayogi

Hoofdvorm 1 :

Shiva is in deze vorm een mediterende asceet en heeft een blanke huid welke met as bedekt is. Hij zit op de berg Kailash zijn woonplaats. Zijn gezicht is gericht naar het zuiden (dakshini). Dit is de kant die geluk brengt. Hij draagt een lendendoek (soms een antilopenvel) en zit op een tijgervel. Of een lotustroon. Zijn haar heeft een maansikkel. Om zijn hals kronkelen slangen In zijn handen heeft hij een drietand een trommel en een waterkruik.

Attributen :

Drietand ( Trishula) :
De drietand is verdrijft de demonen net als een bliksemschicht. De driepunten staan voor de drie aspecten van de Trimurti. Als de staf lang is dan staat deze voor as van het universum.

Waterkruik (Kamandalu) :
Water staat voor symbool van leven, vruchtbaarheid en rijkdom. De vaas is bedoeld om de amrita, nectar van het leven, op te vangen. Met de waterkan kan deze weer worden uitgegoten.

Trommel (Damaru) :
Het geluid van de trommel maakt een oerklank waaruit de schepping is ontstaan.

Maansikkel :
Deze attributen hebben te maken met het volgende verhaal. Shiva was in gevecht met 10.000 asceten (rishi’s). Deze waren jaloers op Shiva. Zij stuurden een tijger en een antilope af op Shiva, deze doodde ze echter met blote handen. Er werden wilde slangen op hem gestuurd. Hij temde ze en hing ze om zijn hals. Er werd een heet ijzer naar hem gegooid maar hij ving dit op en maakte er een wapen voor eigen gebruik van. De maansikkel werd ook naar hem gegooid om hem te doden maar ook dit ving hij op en hing dit als sieraad op in zijn haar. Uiteindelijk werd een kwaadaardige dwerg ( Apasmara) op hem afgestuurd. Shiva versloeg hem en danste op de buik van de dwerg.

Zijn zelfbeheersing roept warmte en religieuze kracht (tapas) op om het universum in stand te houden. In deze vorm is hij de grootste spirituele leraar (Yogi). Hij is de leraar van de goden en heiligen. Hij is hierin ook de erotische, vurige minnaar. Daarnaast is hij ook meester van de muziek. In deze vorm wordt hij afgebeeld als Viadhara murti.(verschijningsvorm) Hij zit of staat met een luit (vina)

Luit (vina) :

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood