hindoe media groep
Goeroe Nanak

Goeroe Nanak (1469-1539)werd geboren in een hindoeïstische familie in Punjab bij Lahore. Hij is de grondlegger van het Sikhisme. De vertellingen is dat hij tijdens het mediteren een mystieke ervaring beleefde bij Sultanpur aan de oever van de rivier Bein. God riep hem aan om zijn ware naam (Satnam) te prediken.

Goeroe Nanak gaf aan dat 3 dingen erg belangrijk waren voor zowel hindoes als moslims namelijk meditatie, eerlijk werken en geven van aalmoezen. Hij predikte één god en wees het kastensysteem af.

Na goeroe Nanak werd de leer op 9 opvolgers doorgegeven. De laatste goeroe, goeroe Gobind Singh( 1675- 1708) gaf aan dat hun heilige tekst (Goeroe Granth) en de sikh beweging (Goeroe Panth) als gids moest worden gezien. In 1699 richtte Gobind Singh de Khalsa op. Dit is een groep van ingewijde sikhs. De khalsa gaf de sikhs een eigen identiteit welke gericht was op fysiek uiterlijk. Vanaf dat moment kwam de sikh –religie los van het hindoeïsme.

Als iemand wordt ingewijd tot de Khalsa dan moet hij /zij, zijn/haar toewijding laten zien door de vijf K s te dragen :

 • Kesh :
  ongeknipt haar en baard.
 • Kangha :
  een kam om het haar schoon te houden.
 • Kara :
  een stalen polsband.
 • Kaccha :
  een speciaal korte onderbroek.
 • Kirpan :
  een dolk of zwaard.

Sikhs geloven in de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte. God kan iemand uit deze cyclus losmaken. Sikhs zijn meer werelds gericht.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood