hindoe media groep
Diwali (Deepavali of Divali)

Diwali is een van de grootse Hindoestaanse feesten. Letterlijk betekent Diwali rij van lichtjes. Dit feest geeft het begin van een nieuw hindoe-jaar aan. Dit feest duurt vijf dagen, hindoes versieren dan de huizen en tempels met kleine lichtjes. Het wordt gevierd tijdens de nieuwe maan in de maand Asvin.
Bij het Divali-feest gaat het om de goede dingen die het kwade overwinnen: het licht wint het van de duisternis, de warmte van de kou, de waarheid van de onwaarheid en de reinheid van de onreinheid.

Divali is gewijd aan Maha Lakshmi, de godin van het licht, de voorspoed, het geluk, het succes, de wijsheid en de welvaart. Het lichtfeest. Na Divali gaan veel hindoes op bedevaart, bij voorkeur naar de heilige rivier de Ganges. Men neemt daar een religieus bad: een Ganga-nahan.

Om dankbaarheid aan God te tonen, gaan mensen met grote eerbied en plechtigheid een dankbetuiging brengen. Dit begint door dagen voor Diwali het huis grondig te reinigen. Allerlei vegetarische lekkernijen worden gemaakt. Op de dag van Diwali worden de lichtjes (diya’s), waarin een plukje watten gedrenkt in ghee of ghiew (geklaarde boter) bij het vallen van de avond aangestoken.

Voor Divali moet het huis brandschoon worden gemaakt. Een week lang eten Hindoes geen vlees en drinken geen alcohol. Zo maken ze zich van binnen schoon. Ze wassen zich grondig en trekken nieuwe kleren aan. Dan wordt in de stikdonkere nacht van de nieuwe maan het hele huis verlicht met diya’s. De hele nacht branden er diya’s, lampjes, kaarsen, fakkels en elektrische lichtjes, zodat Lakshmi het huis goed kan vinden. Door al die lichtjes wordt ook het innerlijk van de mensen verlicht. Iedereen krijgt het gevoel met een schone lei opnieuw te kunnen beginnen. Dit feest wordt gevierd in Azië, Suriname, maar juist ook bij de Hindoestaanse gemeenschappen van Groot-Brittannië en Nederland.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood