hindoe media groep
Linga

Hoofdvorm 4 :

Linga (= heilige fallus). In deze vorm wordt hij aanbeden als machtige vruchtbaarheidsgod en een goedaardige beschermer. Dit is een van de aller oudste vormen waarin Shiva wordt vereerd. In deze vorm is hij het meest aanbeden.
De oude linga΄s waren opstaande penissen maar in loop der tijd kregen de symbolen een egaal oppervlak en een afgeronde top als korte zuil. Vaak wordt de linga afgebeeld rustend in een yoni samen staat het symbool voor het samensmelten van het mannelijke en vrouwelijke, schepping en voedsel en bron van het leven. De yoni staat voor de vagina of de levenschenkende baarmoeder. Het lijkt erop dat de bevolking van de Indus vallei de linga toen al heeft aanbeden.

Er bestaan verschillende mythen over de linga :

Brahma en Vishnoe raakten in een dispuut wie de hoogste god was. Ineens verscheen er een grote lichtstraal als een vurige linga. Brahma nam de vorm van een zwaan aan en vloog omhoog om de bovenkant te vinden. Vishnoe werd een zwijn en groef diep in de aarde om de onderkant van de straal te vinden. Beiden kwamen terug zonder resultaat. Toen kwam Shiva te voorschijn uit de linga en presenteerde zich als Mahesvara (opperste god). Een god zonder begin en zonder eind.

In een ander vertelling wordt het geslachtsdeel van Shiva afgesneden. Deze groeit vervolgens zodanig uit als bewijs van zijn onvoorstelbare macht.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood