hindoe media groep
Mahatma Gandhi

Mohandas Karamchand Gandhi (2 oktober 1869 – 30 januari 1948) werd geboren in Porbander, een klein dorpje in de staat Gujarat. Ghandi komt uit een zeer rijke familie. Zijn vader was minister in Porbandor. Zijn moeder was extreem religieus. Ze at bijvoorbeeld niet als de zon niet scheen.

Mahatma Ghandi trouwde toen hij 13 was met Kasturba die ook 13 was. Toen hij 18 was ging hij rechten studeren in Engeland (1888-1891). Later ging hij naar Zuid- Afrika en kreeg er de functie van raadsman. Hij bleef 21 jaar in Zuid- Afrika. In 1906 sprak Ghandi tot een massa in The Empire Theater, in Johannesburg op 11 september, waarbij hij een campagne oprichtte van geweldloos verzet. In dat zelfde jaar had de Britse overheid ook besloten om de Indiase huwelijken niet toe te staan.
Na terugkeer in India werd hij leider in de Indiase onafhankelijkheidsstrijd. Hij maakte hierbij geweldloosheid en passief verzet tot zijn strijdmiddelen. Gandhi zette zich ook, vergeefs, in voor verzoening tussen hindoes en moslims in India.

Mahatma Gandhi was een van de grondleggers van de moderne staat India en voorstander van geweldloosheid als middel voor revolutie. Zijn bijnaam Mahatma is Sanskriet voor “verheven ziel”. Ook wordt hij wel Bapu genoemd, wat “vader” betekent.

Mahatma Gandhi heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de integratie van het Hindoeïsme in de wereldgemeenschap. In zijn strijd tegen onrecht liet Gandhi zich leiden door de kennis van de Bhagvat Geeta. De spiritualiteit van Gandhi was gebaseerd op de leer van ‘ahimsa’ geweldloosheid en van ‘satyagraha’ de leer van waarheid en de liefde voor de mensheid.
Een bekende uitspraak van Gandhi is: De wereld biedt genoeg voor ieders behoefte, maar niet voor ieders hebzucht.
Zijn geboortedag wordt gevierd als Gandhi Jayanti, op deze dag herdenken mensen bij de standbeelden de geestelijke leider. Bij het grafmonument Raj Ghat, pal aan de rivier de Yamuna in New Delhi, wordt dan zijn favoriete lied Raghupati Raghava gezongen en wordt op de ouderwetse wijze katoen gesponnen.

Op 30 januari 1948 om 17.17 uur wordt Mahatma vermoord door een extremistische hindoe. Er zijn drie daders (Godse Naturam, Narayan Apte en Karkare). De laatste woorden van Mahatma Ghandi waren: He ram. Dat betekent ” oh god “.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood