hindoe media groep
Soma

Soma is de god van extase. Zijn nectar, amrita was voedsel voor de goden. Hij is de zoon van Varuna, de god de oceanen van waaruit de maan opkomt. Soma werd later dan ook de god van de maan (chandra).

De eerste helft van elke maand voeden de goden zich met Soma’s amrita om hun onsterfelijkheid te behouden. Soma raakt hierdoor zo uitgeput dat hij wegteert en zodoende de maan afneemt (krimpende maan ). Vervolgens wordt hij gevoed door de oceaan, krijgt zijn kracht terug en komt hij op en zo wordt de maan weer voller.

Betekenis Soma :
Strikt gnomen is Soma voedsel en Agni de eter van voedsel. Soma is eigenlijk alles wat in een ritueel vuur aan de goden werd geofferd. Uiteindelijk kreeg een bepaalde plant de naam Soma. Deze plant zou een krachtig hallucinerende of verdovende werking hebben. De plant werd tussen 2 stenen uitgeperst tot een melkachtige drank. De vloeistof werd aan de goden aangeboden en wat overbleef werd door de priesters gedronken. Om welk plant het gaat is nog steeds onduidelijk. Mogelijk dat het de Amanita muscaria(= vliegezwam ) was maar het kan ook de plant Ephedra zijn geweest.

Soma wordt afgebeeld als een koperkleurige man met 2 armen. Hij zit of staat in zijn strijdwagen met een rood vaandel. Deze wagen wordt voortgetrokken door een antiloop of 10 paarden.

Attributen :

Knots / Knuppel (gada) :
Dit staat symbool voor de macht van de natuurwetten.

Beschermend gebaar met de hand :
Bescherming.

Rijdier :
Antiloop.
De antiloop staat voor de natuur en is koning van de dieren.

Andere naam:
Chandra

Echtgenote :

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood