hindoe media groep
Nataraja, de goddelijke danser

Hoofdvorm 2 :

Shiva danst in het centrum van het universum. De bewegingen van de danser zijn die van het leven zelf soms zijn ze vredig en soms heftig. De dans was een uitdrukking van de goddelijke vreugde (lila) en macht. De passen verzachten het leed van de aanbidders. Maar de beweging kan ook de Tandava dans zijn. Deze dans is de dans van verwoesting en dans op crematie plaatsen.

Op het moment dat Shiva het geluid van zijn trommel stopt om een beter ritme te vinden vergaat het universum en het moment dat hij opnieuw begint te dansen wordt het universum opnieuw geschapen.

De vlammencirkel rond Shiva is de energie in zijn puurste vorm, of het crematievuur en staat symbool voor de heilige mantra AUM, de grondklank voor de schepping.
De klank van de trommel geeft aan dat de klank de bron van de schepping is en god de bron van de klank (Nada-brahman).

Andere vormen van de dansende Shiva zijn:

Lalatatilakam:
Shiva heeft in deze vorm 8 tot 16 armen, met een been danst hij op de dwerg Aspasmara, symbool voor onwetendheid, en het andere been omhoog gestrekt.

Tandava:
Shiva heeft in deze vorm 10 armen, hij danst in extase op crematieplaatsen, begeleid door godin Devi en geesten.

Gangadhara- Murti (=verschijningsvorm):

Shiva wordt in deze vorm staand afgebeeld en heeft 4 armen. De godin Ganga is verstrikt in de haren van Shiva. Vaak staat zijn echtgenote Parvati ook naast hem soms omhoog kijkend naar Ganga. Ze zou waarschijnlijk jaloers kijken. Dit is best mogelijk daar de Gangadhara- Murti vaak met een penis in erectie wordt afgebeeld.

Hindoe.eu is onderdeel van hindoe mediagroep.eu
Deze website is gemaakt door Parkash Ramai
hindoefood